Hem

Klargörande om investeringsstöd, solceller och brf

Hej alla,

Sedan några veckor tillbaka har min inkorg dominerats av ett särskilt tema. Jag kände därför att det kunde vara dags att ta upp ämnet som så många av er hör av er angående. Det har alltså handlat om investeringsstöd för en brf då de låter montera solceller. Sedan jag skrev om att detta är något jag jobbar med är det många som undrat. Därför tänkte jag nu gå till botten med vad som gäller. Går det egentligen att, som brf, söka investeringsstöd för solceller?

Det korta svaret på frågan är tyvärr nej. Det går inte längre att söka investeringsstöd för byggandet av solceller om man är en brf. Ansökningarna till detta stöd stängdes 7 juli förra året. Det betyder att alla som inkommit efter detta datum inte kommer att gås igenom. Bara för att man, som brf, sökt investeringsstöd för solceller innan 7 juli finns inga garantier. Pengarna som betalar detta stöd är bara en viss summa. De kommer omöjligt att kunna täcka alla ansökningar som inkommit.

Innan intåget av 2021 var investeringsstödet för brf som bygger solceller 20% av investeringskostnaden. Det är tyvärr så att även denna procentsats har gått ner avsevärt. Sedan januari i år är stödet nu enbart 10% av investeringskostnaden. Man kan med andra ord säga att läget har förändrats ganska radikalt sedan ett drygt år tillbaka. Investeringsstödet för en brf som bygger solceller har minskat både i summa och tillgänglighet.

Man ska däremot komma ihåg att en förening som säljer el överskottsel på elnätet har möjlighet att få skattereduktion. Det finns dock ett tak för hur mycket el som får säljas totalt under ett år. Eftersom detta inte är mitt expertisområde så låter jag denna summa vara osagd.

Jag hoppas att jag har kunnat hjälpa till med att räta ut ett antal frågetecken angående saken. Investeringsstöd för brf som skaffar solceller brukade vara betydligt enklare att förklara. Idag har förutsättningarna kastats omkull ordentligt. Det är knappt så att vi som arbetar med saken vet riktigt vad vi ska säga om det. Jag hoppas att detta kommer bli mer tydligt i takt med att världen går tillbaka till någorlunda normalläge. För mig själv och mina kollegor men framförallt för den brf som söker investeringsstöd för solceller, förstås.

Hör av er om ni har ytterligare frågor så försöker jag svara så snart som möjligt.