Hem

Historier om byggnadsställningar i Stockholm

När jag sågs med en vän häromdagen diskuterade vi flum. Ja, det brukar vi så när vi umgås. Vi bestämmer oss ibland innan för att vi ska göra något vanligt. För ett par veckor sedan sa vi att vi skulle ses och titta på Champions League ihop. Det är en fotbollsturnering för den som missat det. Det var trevligt, men 15 minuter in i matchen tappade vi koncentrationen. Då sa vi att vi skulle baka något. Det har vi sett att vanliga människor brukar göra. Även där tappade vi koncentrationen och försökte hitta något annat att göra. Min vän föreslog att vi skulle skriva historier om banala saker. Ni vet, för att öva skrivförmågan. 

Min vän föreslog att jag skulle skriva om byggnadsställningar i Stockholm. Detta efter att han hade tittat ut genom fönstret och fått syn på just en sådan intill grannhuset. ”Varför just byggnadsställningar i Stockholm?” frågade jag. Han blev tyst och tittade på mig med en undrande min. Sedan förklarade han: ”Ja, om du vill skriva om byggnadsställningar i någon annan stad än Stockholm har du min tillåtelse. Tycker du att det skulle vara enklare?”. Jag valde att skriva om byggnadsställningar och jag skrev att de fanns i Stockholm och ingen annanstans.

Efter ungefär 30 minuters intensivt funderande, skrivande, suddande och slutförande hade jag sammanställt något. Jag vet inte vad det var. Jag hade faktiskt ingen aning om vare sig vad det var eller hur det skulle tas emot av min vän. Jag skrev och skrev. Byggnadsställningar i Stockholm dominerade orden i texten jag fick ner på pappret. Det skulle vara en fabel av något slag. Eller, är det en fabel om det handlar om en byggnadsställning i Stockholm med medvetande? Är kanske en fabel bara en historia om ett djur som kan prata? Jag blev osäker. Tog upp telefonen och började googla. Det var helt klart en historia om ett djur. Ingen historia om en byggnadsställning i Stockholm skulle kunna vara en fabel. Jag valde därför att tänka om.

Min text om byggnadsställningar i Stockholm skulle vara som en slags instruktion. En text för den som undrar hur dessa fungerar. Vad är egentligen en byggnadsställning i Stockholm? Jag menar, vad är det om man tar isär den till små delar? Är det bara ett gäng rör? För att lära mig om detta var jag tvungen att fortsätta googla. Jag läste och läste och kunde tillslut sammanställa texten och räcka över den till min vän.

Blev han imponerad? Inte särskilt. Men matchen var i alla fall slut.