Hem

Vi tog hjälp från konsultföretag

Jag minns när jag hörde ordet konsult användas för första gången på det sätt som det  nuförtiden används daglig dags. Det måste varit någon gång under den senare delen av 90-talet när jag arbetade inom IT. Jag minns att det kändes som att det gick från en dag till en annan. Helt plötsligt utgjorde ämnet konsultföretag stora delar av många konversationer. Det var en tyst överenskommelse mellan alla på firman att man, från ingenstans, skulle veta vad det betydde och hur det gick till i praktiken. Det dröjde inte länge innan vi tog in inhyrd personal till kontoret. Det hela fungerade nästan skrämmande enkelt, och konsulterna vi fick in var mer kunniga än vi andra. Detta var förstås ingenting vi sa till våra chefer, eller för den sakens skull tillät våra nya kollegor från konsultföretaget att säga. Vi var nöjda med tempot vi hade, så var det med den saken.

Nåväl, jag gnetade på inom IT i några år till innan jag kände att det var dags att pröva på annat. För några år sedan fick jag frågan av en gammal kollega från IT-tiden om vi inte skulle skaffa en digital mediebyrå. Efter ett par veckors funderingar där en ihängande vilja att få miljöombyte gjorde sig påmind bestämde jag mig. Jag skulle testa något nytt. Nu ett par år av slit och sena kvällar och nätter har vi nu fått fart på businessen. Jag sköter textarbetet och min kollega sköter affärerna. En bra deal som fungerat fram till nu. Textmängderna är mig övermäktig. ”Vi kontaktar bara ett konsultföretag då” sa kollegan som svar på mitt problem, som om det var världens enklaste sak. ”Kontakta konsultföretag för att få hjälp med lite textarbete?” frågade jag tillbaka. Kollegan, som varit i mediebranschen betydligt längre än jag, berättade att det var mycket vanligt. Konsultföretag av rätt sort kan förse en med erkänt duktiga skribenter som kan jobba timmar eller ha en viss procents anställning.

Jag insåg att jag inte hade haft att göra med konsultföretag sedan IT-livet på 90-talet. Det fungerade ju då så varför skulle det inte fungera nu? Efter en vidare diskussion om konsultföretags vara eller icke vara i vår verksamhet bestämde vi oss: Vi skulle testa på konsulter. Detta visade sig vara ett av de strategiskt bästa beslut vi tagit. Detta av två anledningar: 1) Jag fick tid åt att ägna mig åt andra, för företaget viktiga, arbetsuppgifter. 2) Tragiskt nog blev texterna betydligt bättre när vi tog in en professionell copy från konsultföretaget.

Erfarenhet av konsultföretag, någon? Vad tycker ni?