Hem

Om systematiskt brandskyddsarbete

Ibland känner man sig intressant och ibland känner man sig som den grundaste av grunda personer. Jag ska förklara exakt vad jag menar med detta, men först lite bakgrund:

Jag har nu äntligen kommit igång med dejtandet. Javisst, hittills har det blivit 8 dejter med 8 olika personer. Jag känner mig nöjd. Ja, visserligen har väl ingen av träffarna lett till ett andra möte men det har delvis berott på mig själv.

Igår var jag på en dejt som på ytan kunde se ut som vilken som helst i mängden. Saken var bara den att personen jag träffade förklarade att han jobbade med något väldigt intressant. Han arbetade nämligen med systematiskt brandskyddsarbete.

  • Vad innebär systematiskt brandskyddsarbete? Frågade jag trots att jag kunde ana vad svaret skulle bli.

Han förklarade och han gjorde det länge och väl. Ja, inte mig emot. Jag gillade att höra honom prata och dessutom var jag nyfiken på det där med systematiskt brandskyddsarbete. Jag hade nämligen aldrig ens hört de där orden ihop förut.

Jag kommer inte att gå in på exakt vad systematiskt brandskyddsarbete är för något. Det är jag lite för okunnig för och jag är rädd för att säga fel saker. Det kunde ju, i värsta fall, få förödande konsekvenser. Så resonerar jag i alla fall.

Det jag däremot ska tala om är hur den här killen kom in på systematiskt brandskyddsarbete. Han hade alltså planer på att bli journalist, precis som jag, och dessa planer levde kvar till dess att han blev 25 år gammal. Då hände något.

På hans skola, där han gjorde första terminen på utbildningen, började det brinna. Det blev inga skador på människor men en del av skolan rökskadades kraftigt och behövde utrymmas snabbt. Han var själv inte i de omedelbara krokarna när det hände men han såg både röken från elden och den efterföljande skadan. Han kände ett slags kall, ett kall att skydda människor mot det mest skrämmande elementet: Elden. Han började läsa på om vad man kunde göra och snubblade då över systematiskt brandskyddsarbete.

”Detta ska jag göra” berättade han att han hade tänkt om det systematiska brandskyddsarbetet han sedermera skulle ägna yrkeslivet åt. Jag fick ståpäls när jag hörde det, det ska verkligen erkännas.